Veel gestelde vragen | Super taart

Algemene taartenbak vragen

Er zijn verschillende ovens, die elk van elkaar onderscheiden. De meest voorkomende ovens zijn heteluchtovens. Zet je oven op boven en onder verwarming of op hete lucht verwarming. Het aantal graden waar de oven op moet staan is per recept verschillend en staat vaak op de mix of bij het recept vermeld.

Klop de slagroom eerst luchtig en doe het daarna in een spuitzak. Verdeel de slagroom over de bovenkant van de taart. Een slagroomtaart kan op verschillende manieren worden versierd. Breng de slagroom bijvoorbeeld aan in toefjes of in één lijn. Werk de taart daarna of met fruit, nootjes of chocola.

Voordat u een taart of cake uit de bakvorm haalt, is het belangrijk dat deze goed gaar is. Dit betekent dat het midden stevig aanvoelt en een saté prikker of tandenstoker schoon uitkomt (zonder resten van vochtig/rauw beslag), wanneer u deze in uw baksel steekt. 

Als de taart uit de oven wordt gehaald, en deze gaar is, moet deze eerst minmaal 15 minuten rustig afkoelen in de bakvorm. Deze wachttijd zorgt ervoor dat de structuur in staat is m zich te stabiliseren en maakt het losmaken van de randen veel gemakkelijker. De taart is immers na het rusten een stuk minder kwetsbaar, waardoor de kans op breken wordt geminimaliseerd.

Het is belangrijk dat de bakvorm of springvorm van tevoren goed wordt ingevet met roomboter of bakspray. Het is ook mogelijk om de bodem van de bakvorm te bedekken met bakpapier, zo gaat de taart makkelijk los. Zorg er wel voor dat de taart goed gaar is.

Het is belangrijk dat de taart tijdens het vervoeren goed is verpakt en niet kan omvallen of verschuiven. Gebruik hiervoor een geschikte taartdoos zodat de taart goed is beschermd. Een taart kan op verschillende manieren worden vervoerd, dit is ook afhankelijk van de grootte van de taart. De makkelijkste optie blijft om een taart met de auto te vervoeren in een daarvoor geschikte taartdoos of box. Bekijk hier onze taartdozen.

Het is belangrijk dat een taart gekoeld wordt bewaard. Bij de meeste taarten is het mogelijk hem 2 tot 3 dagen in de koelkast te bewaren. Wilt u een taart toch langer bewaren dan kan dit het beste in de vriezer dan blijft een taart ongeveer 3 maanden houdbaar. Zorg er wel voor dat de taart goed is afgesloten in een taartdoos en een plastic zak. Een slagroomtaart is minder geschikt om in te vriezen, de slagroom zou namelijk kunnen gaan uitdrogen.

Rol de bal fondant uit tot een lap van 2 tot 3 millimeter dik. Pak de lap fondant op en leg hem voorzichtig met uw onderarmen over de taart heen. Gebruik daarna een smoother om de boven- en zijkanten glad te strijken. Maak met een bolle vorm van je had de plooien glad zodat de fondant strak tegen de taart zit. Snij daarna het overige fondant weg met een mesje. Na het bedekken van de taart kan het overige fondant gebruikt worden om decoratie aan de taart toe te voegen. Gebruik hier voor bijvoorbeeld vormpjes of letters of cijfers die je uit het fondant kan snijden.

Het is bij het bakken van een taart mogelijk om zowel gezouten als ongezouten boter te gebruiken. Toch wordt er bij het bakken van een zoete taart vaak aangeraden ongezouten boter te gebruiken.

Per taart is het verschillend welke ingrediënten je nodig hebt. Voor het maken van een Cheesecake heeft u bijvoorbeeld andere ingrediënten nodig dan voor het maken van een slagroomtaart. Wel zijn er standaard basis benodigdheden die u nodig heeft voor het bakken van een taart zoals een springvorm, een groot mes, een deegroller, en een smoother en schraper om de taart goed af te werken. De ingrediënten voor een basis taart zijn bicuitmix, botercreme, fondant of marsepein en een vulling van bijvoorbeeld jam en slagroom. Daarna kan je het zo gek maken als u zelf wilt en de taart op verschillende manieren versieren.

Het belangrijkste verschil zit in de ingrediënten. Marsepein bestaat uit zowel suiker als amandelen, terwijl fondant voornamelijk uit suiker bestaat. Hierdoor is het goed kneedbaar en uitrolbaar. Marsepein is in tegenstelling tot fondant minder goed kneedbaar, marsepein is namelijk wat korrelig door de stukjes amandelen. Omdat Fondant geen amandelen bevat is het met name voor mensen die een notenallergie hebben dé ideale vervanger. Daarnaast is Fondant fijn van structuur, terwijl marsepein grover is. Wat betreft de kleur: de witte fondant is in tegenstelling tot marsepein ook echt wit. Ideaal voor trouwtaarten. Marsepein is daarentegen meer geschikt voor felle kleuren. U kunt het gemakkelijk kleuren en boetseren.